Ενσυνειδητότητα – ασκήσεις για σένα

Ενσυνειδητότητα – ασκήσεις για σένα

17/01/2018 0 Από PotPourriBlog

 

Το πρωινό είναι εκτός από το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, πολλές φορές και το μόνο που η οικογένεια είναι όλη μαζεμένη κατά τη διάρκεια της μέρας. Οι περισσότεροι από μας διαβάζουμε τα νέα στο κινητό ή το τάμπλετ και κάποιοι ίσως διαβάζουν εφημερίδα. Το άγχος, ειδικά σε μας τις γυναίκες, να προλάβουμε τις πάντα ατέλειωτες υποχρεώσεις είναι εκεί από το πρωί σχεδιάζοντας την μέρα μέχρι το βράδυ προετοιμάζοντας την επόμενη.

Το άγχος αυτό μας αποσπά την προσοχή από την κάθε στιγμή την οποία ζούμε, από το παρόν. Η έλλειψη ενσυνειδητότητας δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι όμως μια κατάσταση που διαρκώς επιδεινώνεται γιατί πολλοί από μας αγνοούμε το γεγονός ότι υπάρχει τρόπος να μειώσουμε το άγχος και να προλάβουμε τα επακόλουθα του όπως είναι οι κρίσεις πανικού οι διαταραχές ύπνου και όχι μόνο. Υπάρχουν ασκήσεις τις οποίες μπορεί ο καθένας να κάνει καθημερινά και που αποδεδειγμένα μειώνουν τα συμπτώματα τις κατάθλιψης και συνεισφέρουν στο διατήρηση της ψυχικής μας υγείας

Συχνά στην προσπάθεια μας να ανταποκριθούμε στα τέλεια πρότυπα με τα οποία μας βομβαρδίζουν υπερεκτιμούμε τις δυνάμεις μας και κλείνουμε τα μάτια στα σημάδια που μας στέλνει το σώμα μας. Η ενσυνειδητότητα είναι μια μέθοδος άνω των χιλίων ετών με τις ρίζες τις στον Βουδισμό και εξασκεί την ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε την παρούσα στιγμή ισορροπώντας την ενέργεια μας. Με λίγες μόνο τέτοιες στιγμές μέσα στην μέρα βελτιώνεται η ποιότητα ζωής και η αυτοπεποίθηση μας άμεσα.

• Ξυπνήστε και νιώστε το σώμα σας. Πάρτε βαθιές ανάσες πριν σηκωθείτε απο το κρεβάτι, όχι σκεπτόμενοι τη μέρα που σας περιμένει φυσικά, παρά μόνο το σώμα σας.

Ξεκινήστε την μέρα σας με ένα ντουζ επικεντρώνοντας τις σκέψεις σας στο νερό, στον ήχο που κάνει, στις σταγόνες και στο σώμα σας. Προσπαθήστε να μείνετε με τις σκέψεις σας μόνο στο ντουζ.

• Βάλτε κρέμα στο σώμα και το πρόσωπο σας με αργές κινήσεις μυρίζοντας το άρωμα της και νιώστε την υφή του δέρματος σας με την κρέμα. Συνδυάζοντας και κάποιες μικρές μαλάξεις θα ξεκινήσετε την ημέρα σας πιο χαλαρές.

• Αν δεν οδηγείτε προς τη δουλειά και χρησιμοποιείτε το λεωφορείο ή το μετρό αντί να κοιτάζετε το κινητό σας στη διαδρομή επεξεργαστείτε τους ανθρώπους γύρω σας, κοιτάξτε εκείνους, το δρόμο και αν είστε από τους τυχερούς τη φύση! Παρατηρήστε τη διαδρομή και θα δείτε πόσα πράγματα δεν είχατε προσέξει!

• Φάτε μόνοι σας το κολατσιό σας. Μασήστε αργά και προσπαθήστε να επικεντρώσετε όλες τις αισθήσεις στο φαγητό απολαμβάνοντας το μέχρι τελευταίας μπουκιάς. Προσπαθήστε να μην αποσπάστε από κάτι άλλο όπως ίντερνετ, τηλέφωνο ή ραδιόφωνο.

• Πάτε για περπάτημα και εστιάστε την προσοχή σας και τη σκέψη σας στο να παίρνετε βαθιές ανάσες. Νιώστε τους ήχους και τις μυρωδιές γύρω σας.

• Πηγαίνοντας στο κρεβάτι κάντε έναν απολογισμό και σκεφτείτε τι πήγε καλά και τι δεν ήταν όπως θα το θέλατε. Μπορείτε να το κάνετε μαζί με την οικογένεια σας και να καθιερώσετε έτσι μια στιγμή μέσα στη μέρα που θα μοιράζεστε τα συναισθήματα μεταξύ σας.

Extra Tip: Κρατήστε σημειώσεις από τις ασκήσεις σας και διαβάστε τις έπειτα από λίγες εβδομάδες.

Θα χαρώ πολύ να μου πείτε έπειτα πως αισθένεστε.

Με αγάπη Μαίρη