Οι πιο χρήσιμες συμβουλές για να μην κάνετε λάθη στη ζαχαροπλαστική

Οι πιο χρήσιμες συμβουλές για να μην κάνετε λάθη στη ζαχαροπλαστική

31/01/2018 2 Από PotPourriBlog

Πρόσφατα μια συνάδελφος στο γραφείο μου ζήτησε μια συνταγή για ένα κέικ που είχα φτιάξει. Την επόμενη κιόλας μέρα μου είπε πως δοκίμασε τη συνταγή αλλά το κέικ δεν πέτυχε. Κουβεντιάζοντας μαζί της διαπίστωσα ότι έκανε το εξής λάθος, άνοιξε επανειλημμένα το φούρνο πριν περάσει η προκαθορισμένη ώρα ψησίματος.

Και ενώ ήξερα πλέον την αιτία σκέφτηκα πως και εγώ κάποια στιγμή έκανα λάθη, γιατί δεν βρέθηκε κάποιος να με διορθώσει. Αποφάσισα λοιπόν να μαζέψω λίγες συμβουλές, γιατί μυστικά δεν είναι, και να τις μοιραστώ εδώ γιατί και εγώ πολλές φορές αναγκάστηκα να πετάξω στον κουβά αυτό για το οποίο κόπιασα και που ανυπόμονα περίμενα να δοκιμάσω.  

​​ ​• Διαβάστε προσεκτικά την συνταγή.

Δώστε μεγάλη σημασία σε κάθε μικρή λεπτομέρεια και σιγουρευτείτε ότι έχετε ότι χρειάζεται, χρόνο, υλικά, εργαλεία και έπειτα προχωρήστε με την υλοποίηση. Αντικαταστήστε κάποιο υλικό ή εργαλείο μόνο αν είστε απόλυτα σίγουροι ότι δεν θα κάνει κάποια διαφορά στο αποτέλεσμα. Προσωπικά δεν θα το συνιστούσα και θα πρότεινα να προτιμάτε συνταγές που δεν χρειάζονται μεταποίηση.

• Η ακρίβεια στη ζαχαροπλαστική είναι σύμμαχος.

Μετρήστε πολύ καλά όλα τα υλικά και ακόμα και αν θεωρείστε έμπειροι στη κουζίνα μην ακολουθείτε πάντα το ένστικτο σας και φερθείτε στη ζύμη και την συνταγή με την απαιτούμενη ευλάβεια και προσοχή. Δεν χρησιμοποιούμε στο περίπου σκεύη ή ταψιά. Ούτε φυσικά αντικαθιστούμε τα συστατικά σε ποσότητα, πυκνότητα κλπ με κάτι που είναι “περίπου” το ίδιο.

• Κοσκινίστε μαζί αλεύρι και μπέικιν.

Ανακατέψτε μαζί τα υλικά ώστε να πάει παντού το μπέικιν και κατόπιν κοσκινίστε τα. Όχι μόνο η ζύμη θα γίνει πιο αφράτη αλλά θα δέσει καλύτερα το αλεύρι με τα υγρά σε μια ομοιόμορφη ζύμη.

•Πραγματική θερμοκρασία δωματίου.

Πολλές φορές διαβάζουμε ότι το βούτυρο, τα αβγά ή κάποιο άλλο συστατικό πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα το βάλουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για να κερδίσουμε χρόνο. Γι’ αυτό όπως ανέφερα πιο πάνω διαβάστε από πριν καλά την συνταγή και φροντίστε να βγάλετε από το ψυγείο νωρίς τα συστατικά που πρέπει να έχουν θερμοκρασία δωματίου.

•Μην δείχνετε υπερβάλλοντα ζήλο ζυμώνοντας μια ζύμη ή χτυπώντας τη στο μίξερ.

Το να πιστεύτε ότι βάζοντας το μίξερ στην υψηλή ταχύτητα το μόνο που θα συμβεί είναι να κερδίσετε χρόνο είναι ΛΑΘΟΣ. Τα συστατικά υπερθερμαίνονται και θα έχετε χτυπήσει την ζύμη πέρα από το απαιτούμενο με αποτέλεσμα να έχετε μια ζύμη σφιχτή και κολλώδη. 

• Δεν αφήνουμε τη ζύμη ακάλυπτη.

Βρίσκουμε ένα μέρος με σταθερή θερμοκρασία – φυσικά ζέστη, στις ζύμες δεν αρέσει το κρύο – και σκεπασμένη την αφήνουμε να φουσκώσει εφόσον αναφέρεται στην συνταγή.

•Προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο. Πάντα.

• Βουτυρώνουμε το εκάστοτε σκεύος

Ακόμα και αν χρησιμοποιείτε αντικολλητικά σκεύη το να προσθέσετε λίπος στα τοιχώματα του σκεύους θα σας γλιτώσει από κέικ και πίτες που κόλλησαν ή έσπασαν.. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε βούτυρο υπάρχει πάντα η λύση της λαδόκολλας.

• Δεν ανοιγοκλείνουμε το φούρνο.

Oχι. Aπλώς δεν το κάνουμε. Για όσο χρόνο λέει η συνταγή μας ο φούρνος πρέπει να μείνει κλειστός. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα μπορείτε να ελέγξετε ανοίγοντας το φούρνο. Μέχρι τότε καμαρώνουμε από το τζάμι και σε εξαιρετικές περιπτώσεις ανοίγουμε αν κάτι δεν πάει καλά. Το συχνό άνοιγμα του φούρνου οδηγεί σε μεγάλη απώλεια θερμοκρασίας μέσα στο φούρνο, που στην χειρότερη περίπτωση ως αποτέλεσμα έχει να κάθονται τα κέικ, τα μάφιν κλπ. Extra Tip: Βάλτε ένα θερμόμετρο φούρνου για να ξέρετε κάθε στιγμή τι θερμοκρασία έχει ο φούρνος σας αφού από μοντέλο σε μοντέλο οι επιδόσεις κυμαίνονται. 

• Δώστε χρόνο στη ζύμη μετά το ψήσιμο.

Αφήστε ότι φτιάξατε στο φούρνο για λίγη ώρα πριν το σοκάρετε βγάζοντας το σε ένα κρύο περιβάλλον αμέσως μετά το ψήσιμο. Σβήστε το φούρνο και αφήστε για λίγα λεπτά μέσα με κλειστή την πόρτα. Αφού το βγάλετε περιμένετε 15′ πριν ξεφορμάρετε αλλά όχι περισσότερο γιατί θα σας μουσκέψει. 

Με αγάπη Μαίρη