Κήπος στη γυάλα

Κήπος στη γυάλα

14/02/2018 0 Από PotPourriBlog

Εδώ και μέρες έψαχνα να βρω χρόνο να γράψω αυτό το άρθρο γιατί είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει και θα δοκιμάσετε και εσείς αυτή την όμορφη ιδέα για τη διακόσμηση του χώρου σας. Πολύ γλυκά και διακριτικά φυτά σε γυάλες, όμορφα και μικρά οικοσυστήματα, εύκολα για να τα φτιάξει ο καθένας. Αν σας αρέσει η κηπουρική σαν χόμπι αυτά τα μικρά γλαστράκια είναι ιδανικά για το τραπέζι, το γραφείο ή το ράφι σας και παιχνιδάκι στην σχεδίαση αλλά και την διατήρηση.

Όσο ήμουν στην Ελλάδα δε σας κρύβω ότι μέχρι και τα πλαστικά λουλούδια μαζί μου δεν την έβγαζαν καθαρή.. Από όταν αφήσαμε όμως την ηλιόλουστη αυτή χώρα και πήραμε το δρόμο για το σκοτεινό βορρά η ανάγκη μου για φυτά εσωτερικού χώρου όλο και μεγάλωνε.

Αυτές οι μικρές οάσεις είναι πολύ εύκολες στο να φτιαχτούν, χρειάζονται ελάχιστο νερό και θα βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα στο σπίτι σας. Για το μικρό σας φυτώριο λοιπόν διαλέξτε φυτά τα οποία είναι μικρά αλλά και που δεν θα μεγαλώσουν πολύ, καθώς πρέπει να χωράνε σε μια γυάλα όπως κάκτοι, μπονσάι ή παχύφυτα. Μέσα στη γυάλα συνδυάστε φυτά της ίδιας κατηγορίας μαζί γιατί έχουνε ίδιες απαιτήσεις χώματος και νερού. Για παράδειγμα, μη βάλετε τροπικά φυτά μαζί με κάκτους, δεν θα πετύχει. 

Και αφού ειπώθηκαν τα βασικά ξεκινάμε..

Αρχικά πλύνετε καλά κάθε γυάλα στην οποία θα φτιάξετε τα γλαστράκια σας και ξεπλύνετε καλά από υπολείμματα φαρμάκων ώστε να μην επηρεάσουν την υγεία των φυτών σας.  Σαν πρώτο στρώμα θα βάλουμε μικρά βότσαλα ή πετρούλες. Το στρώμα μας θα έχει πάχος γύρω στα 2 με 3 εκ. ανάλογα με το βάθος της γυάλας. Σκοπός του είναι να συσσωρεύεται εκεί το επιπλέον νερό αφού μια γυάλα δεν λειτουργεί όπως μια γλάστρα και το υπερβολικό νερό δεν μπορεί να στραγγίξει. Επόμενο στρώμα είναι ο άνθρακας. Μια λεπτή στρώση από κάρβουνο σε μικρά κομματάκια ή κόκκους για την μείωση των οσμών αλλά και την προστασία από βακτήρια και μύκητες. Έπειτα προμηθευτείτε το κατάλληλο χώμα για τα φυτά που διαλέξατε και αρχίστε το φύτεμα! Τέλος μπορείτε να σκεπάσετε με ένα στρώμα από βρύα και να προσθέσετε μικρά διακοσμητικά της αρεσκείας σας ή κάποια βότσαλα. Ο μικρός σας κήπος είναι έτοιμος να τον χαρείτε ή να τον δωρίσετε στους αγαπημένους σας!

Θα χαρώ πολύ να μάθω πως τα πήγατε!

Με αγάπη Μαίρη