Καθιστική Εργασία: Κίνδυνοι και Πρόληψη

Καθιστική Εργασία: Κίνδυνοι και Πρόληψη

21/02/2018 0 Από PotPourriBlog

Πολλοί από μας θέλοντας να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της εποχής περνάμε τον περισσότερο χρόνο της ημέρας σε μια καρέκλα μπροστά σε έναν υπολογιστή. Όχι μόνο στον εργασιακό μας χώρο, αφού ο αυξημένος ανταγωνισμός και οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες έχουν αυξήσει τις ώρες εργασίας και μας έχουν οδηγήσει στο να δουλεύουμε και από το σπίτι. Το σώμα μας όμως έχει την ίδια στάση και στο αυτοκίνητο και στον καναπέ και στο φαγητό. Ωστόσο ενώ πολλές φορές μας χαλαρώνει, η στάση αυτή προκαλεί μικρή κατανάλωση ενέργειας και απαιτεί λιγότερους μύες, με αποτέλεσμα οι μύες να ατονούν και να παρουσιάζονται προβλήματα στη μέση αλλά και την κυκλοφορία του αίματος. 

Όλοι ξέρουμε ότι το να κάθεται κάποιος συνέχεια ή για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αυξάνει τον κίνδυνο επιπτώσεων στην υγεία και μειώνει την παραγωγικότητα. Κουρασμένοι μύες, έλλειψη συγκέντρωσης, προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος στα πόδια, προβλήματα στο αναπνευστικό, το πεπτικό σύστημα αλλά και στον αυχένα είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα της καθιστικής ζωής. Πολλά χρόνια νοσήματα όπως είναι οι διαταραχές στο μεταβολισμό οφείλονται επίσης στην έλλειψη άσκησης και ενδυνάμωσης των μυών. 

Πως λοιπόν μπορούμε να αντισταθμίσουμε τις συνέπειες μιας καθιστικής καθημερινότητας;
Μελέτες έχουν δείξει ότι για να αντισταθμίσουμε 8 ώρες καθιστικής εργασίας πρέπει να ακολουθήσουν 60-75΄ μέτριας έως υψηλής δραστηριότητας ώστε να αποφευχθούν οι δυσάρεστες μακροπρόθεσμες συνέπειες στον οργανισμό. Βέβαια όπως προανέφερα οι ώρες αυτές δεν περιορίζονται στις 8 αλλά είναι πολλές φορές αρκετές παραπάνω. Ένας άλλος τρόπος λοιπόν είναι για κάθε 45΄ λεπτά που καθόμαστε να σηκωνόμαστε για 5΄ λεπτά μειώνοντας έτσι το στρες και επαναφέροντας τον αυχένα και την μέση σε ευθεία θέση. 

Οι άνθρωποι όμως που απέχουν γενικότερα από τον αθλητισμό στερούνται τις ενδορφίνες που βοηθούν σε μια γρηγορότερη ανάκαμψη μετά από μια κουραστική μέρα στο γραφείο και στην αποβολή του καθημερινού στρες. Αν θέλετε λοιπόν να είστε πιο παραγωγικοί, απαλλαγμένοι από στρες και πίεση, αναζητήστε μια διέξοδο στον αθλητισμό που θα σας προστατεύσει βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα από προβλήματα υγείας. Κάθε μέρα είναι μια καινούργια αρχή για το υπόλοιπο της ζωής μας, ας την κάνουμε να αξίζει.

Με αγάπη Μαίρη