Detoxification:Θεραπεία ψυχής και σώματος;

Detoxification:Θεραπεία ψυχής και σώματος;

26/02/2018 0 Από PotPourriBlog

Υπάρχουν διαστήματα που αισθάνομαι κουρασμένη και εξαντλημένη γενικότερα. Και ψάχνοντας να βρω την αιτία είπα να δοκιμάσω κάτι, όπως άλλωστε κάνουμε όλοι, με την ελπίδα πως θα με βοηθήσει. 

Σίγουρα έχετε ακούσει την απεξάρτηση ή αλλιώς detoxification του οργανισμού. Ήδη το μυαλό σας πηγαίνει σε φρούτα, λαχανικά και smoothies. Πολύ σωστά! Σκοπός της αποτοξίνωσης είναι ο καθαρισμός του σώματος από τις αρνητικές συνέπειες της ανθυγιεινής διατροφής και των τοξινών που συσσωρεύονται στο σώμα και προκαλούνται από τις ορμόνες που σχετίζονται με το άγχος και τους περιβαλλοντικούς ρύπους. Για όσους καπνίζουν και καταναλώνουν αλκοόλ η συσσώρευση τοξινών είναι σαφώς αυξημένη σε σύγκριση με όσους δεν έχουν αυτές τις βλαβερές συνήθειες. 

Πότε όμως πρέπει να αποτοξινώσουμε τον οργανισμό μας; Θαμπή επιδερμίδα, ευαισθησία σε λοιμώξεις, θαμπά μαλλιά, αυπνίες, πονοκέφαλοι και κούραση είναι μερικά από τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα αποτοξινωτικά μας όργανα είναι φραγμένα και έχουν την ανάγκη μας για να καθαρίσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα και κυρίως να ενισχύσουμε το μεταβολισμό μας.

Ακόμη αν θέλετε να αλλάξετε μακροπρόθεσμα την διατροφή σας η αποτοξίνωση είναι μια καλή αρχή γα τις νέες σας διατροφικές συνήθειες. Μια τέτοια θεραπεία βέβαια δεν ενδείκνυται για εγκύους και γυναίκες που θηλάζουν, όπως και για ανθρώπους που έχουνε περάσει κάποια διατροφική διαταραχή συνιστάται ιατρική άδεια και επίβλεψη.

Ένας τρόπος είναι η διατροφή που βασίζεται αποκλειστικά σε χυμούς φρούτων και λαχανικών αντί σε στερεά τρόφιμα. Λόγω της παχύρρευστης υφής τους τα Smoothie είναι πολύ χορταστικά και δεν αφήνουν περιθώρια λιμοκτονίας αν κάτι τέτοιο υποπτεύεστε. Στο διαδίκτυο υπάρχει μεγάλη γκάμα συνταγών και ιδεών για την παρασκευή Smoothie βέβαια υπάρχει και η δυνατότητα να τα αγοράσετε έτοιμα. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει η δίαιτα αυτή να υπερβαίνει τις τρεις μέρες. Οι παρενέργειες που μπορεί να εκδηλωθούν σε αυτή την διατροφή είναι πονοκέφαλοι, απότομες αλλαγές στη διάθεση, ζαλάδες ακόμα και λιποθυμία. Μετά τις τρεις μέρες θα αισθάνεστε πλέον το σώμα σας γεμάτο ενέργεια.

Ένας άλλος τρόπος είναι η διατροφή με βασικά τρόφιμα. Σε αυτή τη διατροφή θα απέχουμε από τρόφιμα τα οποία έχουν υψηλή απορρόφηση σε οξέα και διαταράσσουν την αλκαλική ισορροπία του σώματος. Αν λοιπόν σας θύμισε όλο αυτό χημεία πρώτης λυκείου όντως περί αυτών πρόκειται. Θα πρέπει λοιπόν να αποφύγετε τρόφιμα όπως το κρέας το κασέρι, το αλεύρι, τα γλυκά, το αλκοόλ και φυσικά τον καφέ και τον τσιγάρο. Η διατροφή σας θα βασίζεται σε τρόφιμα και φρούτα όπως οι μπανάνες, τα βερίκοκα, οι πατάτες, το σπανάκι, η ρόκα, τα αποξηραμένα σύκα και τα καρότα σε συνδυασμό με δύο λίτρα, το λιγότερο ημερησίως σε νερό ή τσάι Το πράσινο τσάι και άλλα παρόμοια ειδικά αφεψήματα διεγείρουν αποδεδειγμένα το μεταβολισμό μας.

Κλείνοντας λοιπόν, ενώ αυτού του είδους η δίαιτα μπορεί να είναι ιδανική για τους ανθρώπους που θέλουν να προσαρμόσουν τις διατροφικές τους συνήθειες και να προσέξουν το σώμα τους, επιστημονικά δεν έχει αποδειχθεί ότι τα αποτελέσματα μίας τέτοιας διατροφής βοηθούν στην αποτοξίνωση του σώματος. Για όλους εσάς που ενδιαφέρεστε να κάνετε μία τέτοια δίαιτα πρέπει να γνωρίζετε ότι βραχυπρόθεσμα δεν είναι επιβλαβής για την υγεία σας, μακροπρόθεσμα όμως μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών στο σώμα σας. 

Με αγάπη Μαίρη