Ηλεκτρικές σκούπες: όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν την αγορά

Ηλεκτρικές σκούπες: όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν την αγορά

28/03/2018 0 Από PotPourriBlog

​Όταν αποφασίσαμε με τον σύντροφο μου να μείνουμε μαζί στο καινούργιο μας σπίτι έπρεπε να πάρουμε τα πάντα. Ένα από αυτά ήταν και η ηλεκτρική σκούπα. Λόγω των πολλών εξόδων τη συγκεκριμένη περίοδο αποφασίσαμε από κοινού να μην ξοδέψουμε πολλά χρήματα για την ηλεκτρική μας σκούπα. Μέγα λάθος αν με ρωτάτε. 

Όταν λέμε να μην ξοδέψουμε πολλά μη φανταστείτε ότι την πήραμε και με 50 €. Η ηλεκτρική σκούπα που ακόμα έχω και μου δυσκολεύει τη ζωή έκανε το 2015 γύρω στα 130 €. Το μόνο κριτήριο που είχα τότε ήτανε ότι ήθελα η σκούπα να μην έχει σακούλες, οπότε έψαξα για μία με αποσπώμενο κάδο. Δεν μετάνιωσα για αυτή μου την επιλογή, και τώρα που ψάχνω πάλι μία με κάδο θα επιλέξω, αλλά υπάρχουν και άλλες παράμετροι τις οποίες είχα εν αγνοία μου παραβλέψει. 

Αρχικά να προσθέσω ότι εμφάνισα αλλεργία στα ακάρεα, συνεπώς είναι πλέον για μένα βασικό κριτήριο όχι μόνο οι επανεκπομπές σκόνης αλλά και ο καθαρισμός του αέρα από ιούς και ακάρεα. 

•Αυτό είναι το λεγόμενο HEPA-Filter το οποίο καθαρίζει σχεδόν πλήρως τον αέρα από αλλεργιογόνα. Το φίλτρο HEPA H13 και τα επόμενα με αύξοντα αριθμό καθαρίζουν 99,9% και άνω τον αέρα που εκπέμπουν ξανά.

•Επόμενο δίλημμα: κάδος η σακούλα; Το άδειασμα του κάδου θεωρείται ανθυγιεινό και κατ’ επέκταση οι σκούπες με κάδο έχουν χειρότερη βαθμολογία αφού πρέπει να αδειάζονται συχνότερα. Ωστόσο μία τέτοια σκούπα θα έχει πολύ λιγότερη μυρωδιά και φυσικά ένα γεμάτο δοχείο δεν θα επηρέαζε την απόδοσή της. Από την άλλη οι σκούπες που λειτουργούν με σακούλα μπορεί να απαιτούν συχνότερο όμως πιο ασφαλές άδειασμα, αλλά έχουνε επιπλέον έξοδα αφού απαιτείται χρόνος και χρήμα για την αναζήτηση της κατάλληλης και της πιο οικονομικής σακούλας. Πλέον σε κάποια μοντέλα υπάρχει η δυνατότητα ενδείξεις μιας γεμάτη σακούλας ή φίλτρου.

• Ένας άλλος παράγοντας ο οποίος θα πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ο θόρυβος οποίος από το Σεπτέμβριο του 2017 σύμφωνα με την Ε.Ε επιτρέπεται να φτάνει μέχρι τα 80 dB. Οι σκούπες με κάδο είναι πιο θορυβώδης από αυτές που λειτουργούν με σακούλα, σκεφτείτε βέβαια ότι ένας ψίθυρος είναι γύρω στα 40 dB. Αυτό θα πρέπει να το λάβετε υπόψη σας σε περίπτωση που μένετε σε πολυκατοικία. Έχετε επίσης κατά νου ότι όσο λιγότερα watt τόσο λιγότερος και ο θόρυβος.

•Τα watt δεν πρέπει να σας τρομάζουν. Είναι λάθος να πιστεύετε ότι όσο περισσότερα watt έχει η σκούπα σας τόσο καλύτερα θα δουλεύει και τόσο πιο δυνατή θα είναι. Τα watt μας δείχνουν κυρίως πόσο ρεύμα θα κάψει η σκούπα κατά τη λειτουργία της. Μία σκούπα μέχρι και 500 watt κάνει εξίσου καλά τη δουλειά της με μία που θα έχει 1500 watt. Η μόνη διαφορά είναι ότι η μία θα κάψει πολύ περισσότερο ρεύμα. Ενδεικτικά για να πάψει να σας απασχολεί θα σας πω ότι μία σκούπα για ένα σπίτι 90 m² που σκουπίζεται δύο φορές την εβδομάδα θα κάψει σε έναν χρόνο 10 €. 

•Πάμε τώρα σε ένα άλλο πολύ σημαντικό που είναι το καλώδιο. Ιδανικά το καλώδιο πρέπει να είναι από 8 m και πάνω για σπίτια με λίγα τετραγωνικά ώστε να μη χρειάζεται να αλλάξετε μπρίζα. Κάποια πιο ακριβά μοντέλα διαθέτουν καλώδιο το οποίο μπορεί να ξεπεράσει και τα 11 m. 

•Ένα άλλο χαρακτηριστικό που θα πρέπει να προσέξετε είναι οι ρόδες μιας σκούπας. Το καουτσούκ είναι το υλικό το οποίο θα πρέπει να προτιμήσετε σε αντίθεση με το πλαστικό το οποίο μπορεί να γρατζούνισε τις επιφάνειες σας. 

•Επίσης κάτι πολύ σημαντικό είναι το βάρος στο οποίο μπορεί να κυμαίνεται από τέσσερα έως και 6 kg. Ωστόσο μία εργονομική λαβή μπορεί να κάνει την μεταφορά της σκούπας πολύ πιο εύκολη. 

Πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά μπορείτε πλέον να τα βρείτε στις ενεργειακές ετικέτες οι οποίες από το Σεπτέμβριο του 2017 υπόκεινται σε καινούργια κριτήρια από την Ε.Ε. Πληροφορίες όπως η ενεργειακή κλάση και τα επίπεδα θορύβου αλλά και οι δείκτες απορροφητικότητας σε χαλιά και πατώματα είναι στη διάθεση σας για να τα συγκρίνετε σε κάθε κατάστημα αλλά και online. Πάρτε το χρόνο σας και κάντε μια καλή έρευνα πριν αποφασίσετε.

Ελπίζω να βοήθησα Και υπόσχομαι να επανέλθω με προτάσεις. 

Με αγάπη Μαίρη