Φουσκάλες στα πόδια, πώς να ηρεμήσετε σε 48h

Φουσκάλες στα πόδια, πώς να ηρεμήσετε σε 48h

09/05/2018 0 Από PotPourriBlog

Ο Μάιος είναι ο μήνας που θα δούμε στους δρόμους από δερμάτινα και μποτάκια μέχρι σανδάλια και σορτσάκια στο ίδιο 5’λεπτο.. Είναι πάντα δύσκολος ο συγχρονισμός αλλά θα το βρούμε! Το πρόβλημα όμως είναι χαμηλά, στις φτέρνες μας!!

Τι παθαίνουν τα πόδια μας μετά από ένα μεγάλο διάστημα σε κλειστά παπούτσια? Πως αντιμετωπίζει το δέρμα μας αυτή την αλλαγή από τα κλειστά παπούτσια και την ξαφνική του έκθεση σε βρομιά και σκληρές επιφάνειες? Η μετάβαση είναι επίπονη και δημιουργεί έκτος από αισθητικά προβλήματα πολλές φορές μολύνσεις και δυσκολία στο περπάτημα. Ξέρω σας έχει συμβεί και πονάει πολύ!

Το δέρμα μας αποτελείται από τρία στρώματα, την επιδερμίδα, το χόριο και τον υποδόριο ιστό. Όταν υπάρξει εκτεταμένη τριβή και πίεση τα τρία αυτά στρώματα αποκολλώνται και ανάμεσα τους δημιουργείται ένα κενό που μπορεί να γεμίσει με υγρό, αίμα ή ακόμα και πύων Στην αρχή αισθάνεστε ένα κάψιμο το οποίο όμως αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να βγάλετε τα παπούτσια που σας το προκάλεσαν άμεσα, θα διαλύσει τους συνδέσμους μεταξύ των στρωμάτων του δέρματος.

Το σώμα μας για να προστατεύσει τα κατώτερα στρώματα δέρματος σχηματίζει μια φούσκα η οποία όμως αν δεν σταματήσει η τριβή προκαλεί πόνο. Η ζέστη και η υγρασία είναι επίσης υπεύθυνες καθώς κάνουν το δέρμα πιο απαλό και ταυτόχρονα πιο ευαίσθητο. Αν λοιπόν η φούσκα δεν σκάσει από μόνη της λόγω της τριβής, μην επιχειρήσετε να την σκάσετε αν αυτό δεν είναι απαραίτητο. Αυτό διότι το υγρό δρα προστατευτικά στο ερεθισμένο δέρμα και το να μείνει κλειστή η φούσκα προστατεύει από μολύνσεις και μικρόβια, ενώ συνήθως σε ένα διάστημα 48 ωρών υποχωρούν από μόνες τους.

Αν όμως πρέπει να την σπάσετε τότε ακολουθείστε την εξής μέθοδο: Αποστειρώστε μια βελόνα με έναν αναπτήρα και λίγο οινόπνευμα. Έπειτα τρυπήστε την φυσαλίδα από την κάτω πλευρά και στραγγίξτε με ελαφριά πίεση το υγρό και κλείστε με ένα χανσαπλάστ ποτισμένο με βιταμίνη Ε. Σε καμία περίπτωση μην αφαιρέσετε το νεκρό δέρμα από επάνω και αν αυτό συνέβη κατά το περπάτημα πλύνετε καλά την πληγή με χλιαρό νερό και αντιβακτηριδιακό σαπούνι και έπειτα κλείστε με ένα χανσαπλάστ και βιταμίνη Ε.

Σε δυο μέρες οι πληγές θα έχουν υποχωρήσει αισθητά και ο πόνος θα έχει εξαφανισθεί. Κατά το διάστημα αυτό προτιμήστε κλειστά παπούτσια με κάλτσες οι οποίες θα προσφέρουν ένα στρώμα έξτρα προστασίας ανάμεσα στο πόδι σας και το παπούτσι. Θυμηθείτε να αλλάζετε τακτικά τα χανσαπλάστ και να απομακρύνετε τα μικρόβια με νερό και σαπούνι για γρηγορότερη επούλωση.

Με αγάπη Μαίρη