Οι σωστές ερωτήσεις για να έρθετε ξανά κοντά

Οι σωστές ερωτήσεις για να έρθετε ξανά κοντά

24/05/2018 0 Από PotPourriBlog

Σκεφτήκατε ποτέ πως η ρουτίνα επηρεάζει τον τρόπο που εκφράζουμε το ενδιαφέρον μας για τον σύντροφο μας; Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα όλο το καλοπροαίρετο και ειλικρινές ενδιαφέρον χάνεται πίσω από τετριμμένους διαλόγους. Πως ήταν μέρα σου; Ήσυχη , η δική σου; Κουραστική. Ερωτήσεις που η δύναμη της συνήθειας τις έχει απαλλάξει από κάθε ίχνος ενδιαφέροντος και πρωτοτυπίας.

Ο τρόπος που εκφραζόμαστε αλλά και το σωστό χρονικό σημείο παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη ενός διαλόγου. Χωρίς να σημαίνει ότι η σχέση η το δέσιμο με το σύντροφό μας δεν είναι δυνατό, η συνήθεια φθείρει τις σχέσεις τις οποίες δεν φροντίζουμε αρκετά. Κάνοντας λοιπόν αφηρημένες ερωτήσεις, δεν αφήνουμε στον συνομιλητή μας χώρο για να ανοιχτεί και να αισθάνεται όμορφα όταν μας αφηγείται την καθημερινότητα του. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να διατυπώνουμε αλλιώς τις ερωτήσεις μας, ή να κάνουμε τελείως καινούργιες.

Δοκιμάστε να ρωτήσετε τον σύντροφο σας αν έγινε κάτι ευχάριστο μέσα στη μέρα του, αν αντιμετώπισε κάποια δυσκολία ή έγινε κάτι απρόσμενο. Στην αρχή μπορεί να τον παραξενέψει αυτή η αλλαγή και ίσως να σας κοιτάξει στραβά. Μην πτοείστε, συνεχίστε την προσπάθεια. Ρωτήστε πράγματα όπως, ‘μπορώ να κάνω τη μέρα σου πιο εύκολη;’, ‘άκουσες κάτι ενδιαφέρον σήμερα;’, ‘τι έκανες σήμερα για τον εαυτό σου?;’.

Κάντε ερωτήσεις οι οποίες να ξεκινούν μια συζήτηση και να είναι χαλαρές και για εσάς αλλά και για το συνομιλητή σας. Επίσης η χρονική στιγμή η οποία θα επιλέξετε παίζει ρόλο και γι’αυτό πρέπει να της δώσετε την ανάλογη βαρύτητα. Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, σε ένα σπίτι γεμάτο ζωή, παιδιά, άγχος και ακαταστασία είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα δεκάλεπτο ηρεμίας και όχι να κάνετε την κουβέντα στο πόδι. Διαλέξτε μια στιγμή που υπό άλλες συνθήκες θα την περνούσατε μπροστά σε μια οθόνη αμίλητοι και μετατρέψτε την σε ένα ραντεβού επικοινωνίας με τον άνθρωπο σας. Μια ώρα της ημέρας ελεύθερη από περισπασμούς. Μπορείτε στην αρχή να προγραμματίσετε αυτή την κουβέντα για την ώρα που πάτε στο κρεβάτι πριν πέσετε για ύπνο, μέχρι να σας γίνει συνήθεια.

Δώστε αξία σε αυτό το 10’λεπτο και θα δείτε πόσο διαφορετικά θα αισθανθείτε τον σύντροφο σας. Αποφύγετε άλλα θέματα αλλά και να συμβουλέψετε ή να αποδοκιμάσετε τον σύντροφο σας αφού σκοπός είναι να έρθετε πιο κοντά μέσα από ένα είδος ψυχοθεραπείας και όχι να ασκήσετε κριτική στα λεγόμενα του. Δοκιμάστε το και που ξέρετε ίσως βρείτε και εκείνη την κατανόηση που πιστεύατε ότι ήταν χαμένη.

Με αγάπη Μαίρη