Έχω τριχόπτωση. Τι κάνω τώρα;

Έχω τριχόπτωση. Τι κάνω τώρα;

18/07/2018 0 Από PotPourriBlog

​Η τριχόπτωση είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα στις μέρες μας, το οποίο όμως επηρεάζει άμεσα την εμφάνιση μας. Γι’αυτό και η ανάγκη να διορθωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται είναι επιτακτική.​ Μια ημερήσια απώλεια τριχών της τάξης των 100 με 130, είναι απόλυτα φυσιολογική όσο μεγάλο κι αν ακούγεται το νούμερο.

Δεν χρειάζεται λοιπόν ανησυχούμε κατά το μπάνιο το χτένισμα μας, βλέπουμε ένα μεγάλο αριθμό τριχών στο ντους και τη βούρτσα μας. Ακόμα κι αν ο αριθμός αυτός αυξήθηκε, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες οι οποίοι συντελούν σε αυτό και δεν είναι ανησυχητικ​οί,​ ενώ άλλες φορές επιβάλλεται η επίσκεψη σε κάποιον ειδικό. Η εφηβεία, η εμμηνόπαυση, το διάστημα μετά από έναν τοκετό και το αυξημένο άγχος κρύβονται πίσω από την αύξηση της τριχόπτωσης.

Όταν δεν συντρέχει ένας από αυτούς τους λόγους και παρατηρείται μη φυσιολογική απώλεια (φυσιολογική εποχιακή απώλεια παρατηρείται το φθινόπωρο σε όλους) οφείλεται πολλές φορές σε μία απλή έλλειψη βιταμίνης, ενώ άλλες σε μία πιο σοβαρή ασθένεια.

Παράγοντες στους οποίους οφείλεται η αυξημένη τριχόπτωση:

• ​Ένα πολύ στρεσογόνο γεγονός ή διάστημα μπορεί να διαταράξει τον κύκλο ζωής της τρίχας ενώ γίνεται αισθητό έπειτα από τρεις μήνες.
• Καθ’όλη τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης οι ορμόνες και το άγχος που μπορεί να έχετε είναι η αιτία για την αυξημένη απώλεια μαλλιών που παρατηρείτε μετά τη γέννα. Το σώμα και σ’ αυτή την περίπτωση θα επανέλθει μόνο στα φυσιολογικά του επίπεδα με το πέρας κάποιων μηνών.​ ​
• Υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α
• Χαμηλά επίπεδα σιδήρου
• Δυσλειτουργία του θυρεοειδούς
• Φαρμακευτικές αγωγές κατά τις ακμής, αντιβιώσεις, χάπια για την αυξημένη αρτηριακή πίεση κ.α για τα οποία έχει αναφερθεί ανάμεσα σε άλλες παρενέργειες και η τριχόπτωση
•​ Ορμονικές διαταραχές

Πριν ξοδέψετε χρήματα σε προϊόντα τα οποία υπόσχονται μείωση της τριχόπτωσης δοκιμάστε να την αντιμετωπίσετε με πιο φυσικούς τρόπους.

• Δοκιμάστε συμπληρώματα διατροφής όπως η βιταμίνη Ε, C, Β και ψευδάργυρος τα οποία ενισχύουν την διαδικασία επανόρθωσης.

• Αποφύγετε το συχνό λούσιμο, λουστείτε με όσο το δυνατόν πιο κρύο νερό και ελαττώστε τα επιτηδευμένα χτενίσματα που θα ταλαιπωρήσουν και άλλο τα μαλλιά σας. Ιδανικά δοκιμάστε ένα πιο κοντό κούρεμα το οποίο δεν θα χρειάζεται επιπλέον περιποίηση και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αφήστε τα μαλλιά σας να στεγνώσουν φυσικά.

• Δοκιμάστε να κάνετε συχνά μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής με καστορέλαιο. Θα δυναμώσει την τρίχα ενώ λέγεται ότι τα μαλλιά μεγαλώνουν γρηγορότερα όταν συνδυάζεται με λάδι καρύδας και εφαρμόζεται από τη ρίζα προς την άκρη των μαλλιών. Μια φορά την εβδομάδα χτενίστε τα μαλλιά σας με το μείγμα των ελαίων ώστε να το απλώσετε παντού και έπειτα αφήστε τα μέσα σε μια πετσέτα την οποία έχετε πρώτα μουσκέψει σε ζεστό νερό. Αφήστε τα μέσα στην πετσέτα για μια ώρα και έπειτα λουστείτε κανονικά.

Με αγάπη Μαίρη