Λιπαρά μαλλιά? Ποτέ ξανά!

Λιπαρά μαλλιά? Ποτέ ξανά!

26/01/2019 0 Από PotPourriBlog

Θαυμάζετε στον καθρέφτη σας μετά το μπάνιο μαλλιά με όγκο που αστράφτουν αλλά την επόμενη μέρα το μόνο που γυαλίζει είναι οι λαδωμένες σας ρίζες; Τα λιπαρά μαλλιά μπορούν να οδηγήσουν σε ανασφάλεια και ψυχολογικό στρες σε όσους υποφέρουν από αυτό το αισθητικό πρόβλημα. Ενώ δεν είναι απαραίτητα σημάδι έλλειψης υγιεινής, πολλές φορές δεν είναι αρκετό το τακτικό λούσιμο.

Υπεύθυνοι είναι οι σμηγματογόνοι αδένες οι οποίοι εκκρίνουν τακτικά σμήγμα στο τριχωτό της κεφαλής και στις ρίζες των μαλλιών. Το σμήγμα αυτό εξασφαλίζει ένα όξινο περιβάλλον στην επιφάνεια του δέρματος το οποίο προστατεύει από βακτήρια και επιβλαβείς ουσίες και πρακτικά είναι ωφέλιμο. Ωστόσο το σμήγμα περνάει και στα μαλλιά μας. Παρότι λοιπόν τα προστατεύει από το σπάσιμο και την αφυδάτωση, μας κάνει να φαινόμαστε άλουστοι.

 

Αιτίες οι οποίες προκαλούν αυξημένη παραγωγή σμήγματος είναι:

Η εφηβεία. Οι νέοι κατά την περίοδο της εφηβείας λόγω της ορμονικής μετάβασης πρέπει να παλέψουν συχνά ενάντια στα λιπαρά μαλλιά.
Το στρες. Το σώμα απελευθερώνει κορτιζόνη και αδρεναλίνη όταν είμαστε σε κατάσταση στρες. Ιδρώνουμε πιο γρήγορα και τα μαλλιά γίνονται πιο λιπαρά. Φροντίστε να χαλαρώνετε πιο συχνά και θα δείτε ότι το τριχωτό της κεφαλής σας θα παρουσιάσει άμεσα βελτίωση.

Δίαιτα. Μία μη ισορροπημένη διατροφή έχει αντίκτυπο στην αυξημένη παραγωγή σμήγματος.
Φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη παραγωγή σμήγματος ως παρενέργεια. Μόλις παρατηρήσετε κάτι τέτοιο συμβουλευτείτε άμεσα το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.
Καπέλα/ Σκούφοι. Όταν το τριχωτό της κεφαλής δεν αερίζεται επαρκώς οδηγούμαστε σε υπερδιέγερση των σμηγματογόνων αδένων.

Για να απαλλαγείτε από τη λιπαρότητα θα πρέπει πρώτα να ξέρετε που οφείλεται. Πολλές φορές λουζόμαστε με το ίδιο σαμπουάν όλοι σε ένα σπίτι, ενώ ο καθένας έχει εντελώς διαφορετικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες. Αλλάξτε λοιπόν το σαμπουάν σας και ξεκινήστε να λούζεστε με ένα το οποίο ενδείκνυται για λιπαρά μαλλιά.

Οι αδένες είναι συνηθισμένοι σε ένα συγκεκριμένο ρυθμό λουσίματος. Αν εσείς αλλάξετε το ρυθμό λουσίματος, θα αλλάξετε άμεσα και το ρυθμό έκκρισης σμήγματος. Δοκιμάστε λοιπόν να λουστείτε μια μέρα αργότερα από ότι συνήθως (ξέρω είναι πολλές φορές αδύνατο αλλά δοκιμάστε το όταν δε θα πρέπει να βγείτε από το σπίτι) και επαναλάβετε με τον ίδιο ρυθμό στο εξής. Μετά από μερικές επαναλήψεις θα παρατηρήσετε πως τα μαλλιά σας θα πάψουν να λαδώνουν τόσο γρήγορα.

Αν τα παραπάνω δεν βοηθήσουν ενάντια στην αυξημένη λιπαρότητα συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας και αποφύγετε να βάψετε τα μαλλιά σας μέχρι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Με αγάπη Μαίρη